Rum med utsikt i Backa

Radhuskänsla, fem våningar parkeringsdäck, sadeltak, innergård och härlig utsikt över staden. Går det att kombinera i en byggnad? Jajamen, i den nya kvartersstaden längs Litteraturgatan bygger vi just nu ett eget kvarter där allt det ingår. I veckan var det dags att besiktiga kvarteret utifrån kvalitetshyra.

Anna Wetterberg och Patrik Hakenmyr kollar in utsikten.

Kvalitetshyra innebär att vi fördelar hyran efter kvaliteten i de olika lägenheterna. De samlade hyresintäkterna för huset blir desamma, men grundtanken är att den som har högre kvalitet i sitt boende betalar lite mer än den som får en lägre kvalitet. Och det är här som utsikten och insynen i lägenheterna kommer in.

Vi drog på bygghjälm och stålhätteskor och hängde på Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare på Poseidon och Anna Wetterberg, projektledare från Framtidens Byggutveckling för att spana in det nya kvarteret.

På toppen av parkeringsdäcket, högt uppe bland takåsarna i Backa, ligger de 20 nya lägenheterna, som ramar in en skyddad innergård. Alla lägenheter får en härlig utsikt med olika vyer över Backa, Selma stad eller Göteborg city.

– Det bästa med det här kvarteret är nog den intima känslan, att det blir en innergård som alla kan samlas på. Och så utsikten, förstås. Tvårumslägenheterna bygger vi med ett separat kök för att skapa fler rum i lägenheterna, det är en lösning som jag hoppas blir uppskattad, säger Anna Wetterberg.

”Här ska kvartersstaden ligga”. Från några av lägenheterna skymtar man Läppstiftet och stadssilhuetten längs älven.

Lägenheterna i nya kvarteret vetter mot en skyddad innergård med härlig utsikt. Här blir det plats för grönska, sittplatser och en mindre lekyta.

Så här kommer innergården att se ut när den är klar. I juli 2022 är det inflyttning i det första kvarteret. Illustration: TMRW.SE