Om projektet

Utmed Litteraturgatan i Backa växer just nu en levande blandstad fram med 11 helt nya kvarter. Här blir det plats för över 700 nya bostäder, parkeringar, lokaler och förskola i levande och gröna kvarter. 500 hyresrätter kommer att ägas och förvaltas av Poseidon.

p

Kortfakta

Byggstart: 2021
Område: Backa
Antal lägenheter: Ca 500
Storlek: 1-4 rum och kök
Cirka hyra: Ej klart
Status: Pågående

En del av
Selma Stad

De kala parkeringsytorna längs Litteraturgatan ersätts nu med en grönskande och levande kvartersstad. Här bygger vi tillsammans med Egnahemsbolaget en blandstad med både hyresrätter, bostadsrätter, torg, förskola och verksamhetslokaler. Och så 600 nya parkeringsplatser, varav de flesta i p-hus.

De nya kvarteren får en brokig och spännande arkitektur, där inget hus är det andra likt. Målsättningen har varit att skapa levande och trygga kvarter med plats för olika bostadsbehov. Därför blir det en mix av både upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar i kvarteren. Mellan husen blir det insprängda parkytor, innergårdar och delvis gröna tak, som ger hela området en grön karaktär.

Varierande
och levande
bebyggelse

Trygga levande kvarter

Med de nya kvarteren får Litteraturgatan en mer stadsmässig form med en trygg gatumiljö. Verksamhetslokaler i bottenplan bidrar liv och rörelse i området. Samtidigt byggs Litteraturgatan om till en stadsgata med låga hastigheter och övergångar i gatunivå. Gaturummet utformas på de gåendes villkor, där trygghet och aktivitet har varit ledord.

Ett stenkast bort pågår förnyelsen av Selma Lagerlöfs torg med nya bostäder, ett stadsdelshus med rum för kultur, handelshus, verksamhetslokaler, torg- och parkstråk. Här byggs Selma stads nya hjärta, och Litteraturgatan blir dess pulsåder.

Lätt att leva klimatsmart

I Backa är det lätt att leva klimatsmart. Självklart har de nya kvarteren tillgång till full källsortering i husen. Dessutom kommer det att finnas både bil- och cykelpool att utnyttja i området när fler kvarter är på plats. Det blir många cykelparkeringar och vi ser även till att det finns plats att parkera lastcyklar för dig som kanske väljer bort bilen helt.

I närområdet finns både skolor, affärer och på gångavstånd växer Selma stad fram med ett brett utbud av service, kultur och handel. Två stombusslinjer går med täta turer till Brunnsparken på 10-15 minuter.

För att du som flyttar in säkert ska upptäcka de goda kommunikationerna bjuder vi på 90 dagars Västtrafikkort för alla som flyttar in.

Först ut – 20 lägenheter i kvarter fem

Först ut att byggas är kvarter 5, med beräknad inflyttningsstart sommaren 2022. Huset, vars fasad skimrar i brons och grönt, är placerat mitt i den nya kvartersstaden och innehåller fem våningsplan med parkeringar. De två översta planen rymmer 20 trivsamma lägenheter, som vetter mot en privat innergård på taket med plats för umgänge. Några av lägenheterna har ingångar direkt från innergården, vilket skapar en radhuskänsla på taket. Lägenheterna på södersidan har ingångar från loftgångar.

”För oss har det varit viktigt att man känner att man bor i ett hus som ägnats mycket omtanke och som är stiligt. Därför har vi jobbat med en blandning av material. Exteriört är huset klätt i metallkomposit med ett mönster som går genom hela byggnaden. När man kommer nära huset ska det kännas varmt, ombonat och mänskligt. Invändigt är trapphusen klädda i trä”, berättar Petter Lodmark, arkitekt på QPG.

”Dessutom har vi utnyttjat det höga läget det innebär att bygga bostäder högst upp i hus. Här bor man en bit ovanför alla andra och har dessutom en skyddad, grön gård i liten skala med söderläge.”

Lägenheterna är 1-4-rummare med fönster åt två håll med fint ljusinsläpp. Det höga läget i huset ger en fin utsikt. Lägenheterna har öppen planlösning med genomgående ljusa målade väggar och parkettgolv, förutom vid entrén som är försedd med klinker. Alla lägenheter har fönsterbrädor i kalksten och säkerhetsdörr. Till varje lägenhet hör ett vindsförråd med gallerväggar.

Badrummen har inredda med kakel och klinker och utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare samt handdukstork.

Köken har inredning från Marbodal och spis med glaskeramikhäll. Lägenheter med 1-2 rum och kök har kombinerat kyl- och frysskåp. De större lägenheterna har separat kyl och frys.

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir lägenheterna helt rökfria, även på balkonger och uteplatser. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1000 Mbit/s.

Lägenhetsfördelning, kvarter 5:

  • 1 lägenhet med 1 rum och kök
  • 11 lägenheter med 2 rum och kök
  • 5 lägenheter med 3 rum och kök
  • 3 lägenheter med 4 rum och kök

Uthyrning av kvarter 5 startar i slutet av 2021 med inflyttning planerad till juli 2022.

Bilder: TMRW.SE

Kvarter 9 – inflyttning 2023

Kvarter 9 är andra kvarteret ut att byggas. Huset rymmer 42 lägenheter ovanpå ett parkeringshus i tre plan.

Nästan alla lägenheter har fönster åt två håll och får både härligt ljusinsläpp och en fin utsikt. Lägenheterna varierar mellan ett och fyra rum och kök. Mellan husen skapas en privat innergård med sittplatser och lekutrymmen.

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir lägenheterna helt rökfria, även på balkonger och uteplatser. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1000 Mbit/s.

Inflyttning i kvarter 9 startar juni 2023.

Bilder: TMRW.SE

Kvarter 4 – inflyttning 2024

Kvarter 4 rymmer både bostäder, förskola och en torgyta. Byggnationen startar vid årsskiftet 2021/2022 med beräknad inflyttning till sommaren 2024.

Bild: Kaminsky

 

Värdens Park – en grön oas runt knuten

Backa Röd är ett område som vi på Poseidon är extra stolta över. De senaste åren har området genomgått en omfattande förnyelse med nya fasader och gårdsmiljöer, men även nybyggda punkt- och radhus inne i området.

Värdens Park är en unik parkanläggning på 8 000 kvadratmeter. Oavsett om du vill njuta av blomsterprakten eller ha en picknick är parken en stor tillgång. I området finns även en näridrottsplats. För dig som vill ha ännu större ytor att röra dig på finns naturen med joggingspår och promenadstråk inpå knuten.

 

En ny
grönskande
kvartersstad

Uthyrning

Du som redan bor hos Poseidon kommer att kunna söka lägenheterna via Omflyttningsplatsen. Efter det kommer kvarvarande lägenheter läggas ut på Boplats.

Litteraturgatan

Följ bygget – ta del av senaste nytt