Om projektet

Utmed Litteraturgatan i Backa växer just nu en levande blandstad fram med 11 helt nya kvarter. Här blir det plats för över 700 nya bostäder, parkeringar, lokaler och förskola i levande och gröna kvarter. 500 hyresrätter kommer att ägas och förvaltas av Poseidon.

p

Kortfakta

Byggstart: 2021
Område: Backa
Antal lägenheter: Ca 500
Storlek: 1-4 rum och kök
Cirka hyra: Ej klart
Status: Pågående

En del av
Selma Stad

De kala parkeringsytorna längs Litteraturgatan ersätts nu med en grönskande och levande kvartersstad. Här bygger vi tillsammans med Egnahemsbolaget en blandstad med både hyresrätter, bostadsrätter, torg, förskola och verksamhetslokaler. Och så 600 nya parkeringsplatser, varav de flesta i p-hus.

De nya kvarteren får en brokig och spännande arkitektur, där inget hus är det andra likt. Målsättningen har varit att skapa levande och trygga kvarter med plats för olika bostadsbehov. Därför blir det en mix av både upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar i kvarteren. Mellan husen blir det insprängda parkytor, innergårdar och delvis gröna tak, som ger hela området en grön karaktär.

Varierande
och levande
bebyggelse

Trygga levande kvarter

Med de nya kvarteren får Litteraturgatan en mer stadsmässig form med en trygg gatumiljö. Verksamhetslokaler i bottenplan bidrar till liv och rörelse i området. Samtidigt byggs Litteraturgatan om till en stadsgata med låga hastigheter och övergångar i gatunivå. Gaturummet utformas på de gåendes villkor, där trygghet och aktivitet har varit ledord.

Ett stenkast bort pågår förnyelsen av Selma Lagerlöfs torg med nya bostäder, ett stadsdelshus med rum för kultur, handelshus, verksamhetslokaler, torg- och parkstråk. Här byggs Selma stads nya hjärta, och Litteraturgatan blir dess pulsåder.

Lätt att leva klimatsmart

I Backa är det lätt att leva klimatsmart. Självklart har de nya kvarteren tillgång till full källsortering i husen. Dessutom kommer det att finnas både bil- och cykelpool att utnyttja i området när fler kvarter är på plats. Det blir många cykelparkeringar och vi ser även till att det finns plats att parkera lastcyklar för dig som kanske väljer bort bilen helt.

I närområdet finns både skolor, affärer och på gångavstånd växer Selma stad fram med ett brett utbud av service, kultur och handel. Två stombusslinjer går med täta turer till Brunnsparken på 10-15 minuter.

För att du som flyttar in säkert ska upptäcka de goda kommunikationerna bjuder vi på 90 dagars Västtrafikkort för alla som flyttar in.

Kvarter 4 – inflyttning 2024

Nästa kvarter längs Litteraturgatan blir ett vinklat hus i 5-6 våningar som rymmer 62 lägenheter, en lokal torgyta och en förskola nära naturområdet Krumeluren.

I kvarteret byggs lägenheter om 1 till 4 rum. På innergården kommer den närliggande naturmarken bevaras så långt som möjligt. Taken på kvarteret får solceller och den lägsta delen på huset täcks med sedumtak.

I bottenplan blir det en verksamhetslokal och på den öppna torgytan framför huset finns möjlighet till uteservering.

Kvarteret byggstartas under 2022 med planerad inflytt sommaren 2024.

Här kan du se planlösningar för de olika lägenheterna.

Litteraturgatan 130-132 (PDF)
Litteraturgatan 132-136 (PDF)

Bild: Kaminsky

 

Kvarter 5 – inflyttat under 2022

Först ut att byggas är kvarter 5, med beräknad inflyttningsstart sommaren 2022. Huset, vars fasad skimrar i brons och grönt, är placerat mitt i den nya kvartersstaden och innehåller fem våningsplan med parkeringar. De två översta planen rymmer 20 trivsamma lägenheter, som vetter mot en privat innergård på taket med plats för umgänge. Några av lägenheterna har ingångar direkt från innergården, vilket skapar en radhuskänsla på taket. Lägenheterna på södersidan har ingångar från loftgångar.

”För oss har det varit viktigt att man känner att man bor i ett hus som ägnats mycket omtanke och som är stiligt. Därför har vi jobbat med en blandning av material. Exteriört är huset klätt i metallkomposit med ett mönster som går genom hela byggnaden. När man kommer nära huset ska det kännas varmt, ombonat och mänskligt. Invändigt är trapphusen klädda i trä”, berättar Petter Lodmark, arkitekt på QPG.

”Dessutom har vi utnyttjat det höga läget det innebär att bygga bostäder högst upp i hus. Här bor man en bit ovanför alla andra och har dessutom en skyddad, grön gård i liten skala med söderläge.”

Lägenheterna är 1-4-rummare med fönster åt två håll med fint ljusinsläpp. Det höga läget i huset ger en fin utsikt. Lägenheterna har genomgående ljusa målade väggar och parkettgolv, förutom vid entrén som är försedd med klinker. Alla lägenheter har fönsterbrädor i kalksten och säkerhetsdörr. Till varje lägenhet hör ett vindsförråd med gallerväggar.

Badrummen har inredda med kakel och klinker och utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare samt handdukstork.

Köken har inredning från Marbodal och spis med glaskeramikhäll. Lägenheter med 1-2 rum och kök har kombinerat kyl- och frysskåp. De större lägenheterna har separat kyl och frys.

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir lägenheterna helt rökfria, även på balkonger och uteplatser. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1000 Mbit/s.

Lägenhetsfördelning, kvarter 5:

  • 1 lägenhet med 1 rum och kök
  • 11 lägenheter med 2 rum och kök
  • 5 lägenheter med 3 rum och kök
  • 3 lägenheter med 4 rum och kök

Här kan du se planlösningar för de olika lägenheterna (PDF)

Här kan du se hyrorna för de olika lägenheterna (PDF)

Kvarter 5 är uthyrt och inflyttning skedde sommaren 2022.

Bilder: TMRW.SE

Kvarter 9 – inflyttning våren 2023

Kvarter 9 är det andra kvarteret som tar form utmed Litteraturgatan. Inflyttning är planerad till maj 2023 och uthyrningen startar under hösten 2022. Huset, vars fasad skimrar i brons och utgör en pendang till tvillingkvarteret som stod klart i somras, innehåller tre våningsplan med parkeringar. De tre översta planen rymmer 42 trivsamma lägenheter, som vetter mot en privat innergård på taket med plats för lek och umgänge. Några av lägenheterna har ingångar direkt från innergården, vilket skapar en radhusliknande känsla på taket. Lägenheterna på de två övre planen har ingångar från loftgångarna.

Lägenheterna har 1-4 rum och kök med fönster åt två håll, vilket ger ett fint ljusinsläpp. Det höga läget i huset ger en fin utsikt över hela Backa. Invändigt har lägenheterna har genomgående ljusa målade väggar och parkettgolv, förutom vid entrén som är försedd med klinker. Alla lägenheter har fönsterbrädor i kalksten och säkerhetsdörr. Till varje lägenhet hör ett vindsförråd med gallerväggar.

Badrummen är inredda med kakel och klinker samt handdukstork. Treor och fyror är utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare. Ettor och tvåor är utrustade med kombimaskin.

Köken har inredning från Vedum och spis med glaskeramikhäll. Lägenheter med 1-2 rum och kök har kombinerat kyl- och frysskåp. De större lägenheterna har separat kyl och frys.

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir lägenheterna helt rökfria, även på loftgångar och uteplatser. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1 000 Mbit/s.

På Litteraturgatan är det enkelt att leva klimatsmart. Det centrala läget gör det enkelt att transportera sig med cykel eller kollektivtrafik. Dessutom har vi gjort livet med cykel lite enklare för dig som flyttar in i kvarteret. Det finns gott om väderskyddad förvaring för din cykel, ett extra stort cykelrum och cykelpump att dela med grannen. Styr&Ställ har flera cykelstationer i närheten om du inte redan har en egen cykel. För att fler ska upptäcka hur enkelt det är att resa kollektivt får du som flyttar in på Litteraturgatan en värdecheck så att du kan testa att åka med Västtrafik. Resandet gäller i 90 dagar inom Göteborg (zon A).

Lägenhetsfördelning kvarter 9:

  • 9 lägenheter med 1 rum och kök
  • 18 lägenheter med 2 rum och kök
  • 9 lägenheter med 3 rum och kök
  • 6 lägenheter med 4 rum och kök

Här kan du se planlösningar för de olika lägenheterna (PDF)

Här kan du se hyrorna för de olika lägenheterna (PDF)

Bilder: TMRW.SE

Värdens Park – en grön oas runt knuten

Backa Röd är ett område som vi på Poseidon är extra stolta över. De senaste åren har området genomgått en omfattande förnyelse med nya fasader och gårdsmiljöer, men även nybyggda punkt- och radhus inne i området.

Värdens Park är en unik parkanläggning på 8 000 kvadratmeter. Oavsett om du vill njuta av blomsterprakten eller ha en picknick är parken en stor tillgång. I området finns även en näridrottsplats. För dig som vill ha ännu större ytor att röra dig på finns naturen med joggingspår och promenadstråk inpå knuten.

 

En ny
grönskande
kvartersstad

Uthyrning

Lägenheterna i kvarter 5 hyrs ut via Boplats.

Litteraturgatan

Följ bygget – ta del av senaste nytt