Om projektet

Utmed Litteraturgatan i Backa växer just nu en levande blandstad fram med 11 helt nya kvarter. Här blir det plats för över 700 nya bostäder, parkeringar, lokaler och förskola i levande och gröna kvarter. 500 hyresrätter kommer att ägas och förvaltas av Poseidon.

Uthyrning
Kv:4 startar
1 november

p

Kortfakta

Byggstart: 2021
Område: Backa
Antal lägenheter: Ca 500
Storlek: 1-4 rum och kök
Cirka hyra: Ej klart
Status: Pågående

Varierande
och levande
bebyggelse

Trygga levande kvarter

Med de nya kvarteren får Litteraturgatan en mer stadsmässig form med en trygg gatumiljö. Verksamhetslokaler i bottenplan bidrar till liv och rörelse i området. Samtidigt byggs Litteraturgatan om till en stadsgata med låga hastigheter och övergångar i gatunivå. Gaturummet utformas på de gåendes villkor, där trygghet och aktivitet har varit ledord.

Ett stenkast bort pågår förnyelsen av Selma Lagerlöfs torg med nya bostäder, ett stadsdelshus med rum för kultur, handelshus, verksamhetslokaler, torg- och parkstråk. Här byggs Selma stads nya hjärta, och Litteraturgatan blir dess pulsåder.

Lätt att leva klimatsmart

I Backa är det lätt att leva klimatsmart. Självklart har de nya kvarteren tillgång till full källsortering i husen. Dessutom kommer det att finnas både bil- och cykelpool att utnyttja i området när fler kvarter är på plats. Det blir många cykelparkeringar och vi ser även till att det finns plats att parkera lastcyklar för dig som kanske väljer bort bilen helt.

I närområdet finns både skolor, affärer och på gångavstånd växer Selma stad fram med ett brett utbud av service, kultur och handel. Två stombusslinjer går med täta turer till Brunnsparken på 10-15 minuter.

För att du som flyttar in säkert ska upptäcka de goda kommunikationerna bjuder vi på 90 dagars Västtrafikkort för alla som flyttar in.

De kala parkeringsytorna längs Litteraturgatan ersätts nu med en grönskande och levande kvartersstad. Här bygger vi tillsammans med Egnahemsbolaget en blandstad med både hyresrätter, bostadsrätter, torg, förskola och verksamhetslokaler. Och så 600 nya parkeringsplatser, varav de flesta i p-hus.

De nya kvarteren får en brokig och spännande arkitektur, där inget hus är det andra likt. Målsättningen har varit att skapa levande och trygga kvarter med plats för olika bostadsbehov. Därför blir det en mix av både upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar i kvarteren. Mellan husen blir det insprängda parkytor, innergårdar och delvis gröna tak, som ger hela området en grön karaktär.

På Litteraturgatan står klimat och miljö i fokus och i två av husen banar vi nya vägar för ett hållbart byggande. Kvarteret Återbruket, som ska stå klart 2025, är ett unikt projekt där minst hälften av materialet i huset ska kommer från återbrukat material. I kvarteret Omställningen, som också står klart 2025, siktar vi på att halvera våra CO2-utsläpp under byggtiden och ger våra hyresgäster extra goda förutsättningar att minska sin klimatpåverkan i boendet. 

En del av
Selma Stad

Kvarter 4 – inflyttning 2024

I nästa kvarter längs Litteraturgatan bygger vi ett vinklat hus i 3-5 våningar som rymmer 62 lägenheter, en lokal torgyta och en förskola. Här bor du bokstavligen med naturen inpå knuten med lummiga Krumelberget som fond utanför fönstret.

Mot naturområdet bakom huset bildas en naturligt lummig innergård. Härifrån leder en trappa upp till en platå med sittplatser och en lekyta för de mindre barnen i slänten mot Krumelurberget. På torgytan framför huset bildas ett mindre torg som förses med soffor och bänkar. I bottenvåningen görs plats för verksamhetslokaler som skapar liv och rörelse till platsen.

Taken på huset förses med solceller och taket på den lägre byggnadsdelen täcks med ett dekorativt tak med sedumväxter.

Kvarteret byggstartades 2022. Under hösten 2023 startar uthyrningen med planerad inflytt sommaren 2024.

Lägenheterna är 1-4-rummare med öppen planlösning. Alla lägenheter har balkong och flera av dem vetter mot grönskan på baksidan. Alla delar av byggnaden, även den lägre, har hiss. Invändigt har lägenheterna ljusa målade väggar och parkettgolv i ek. Till varje lägenhet hör ett förråd, som antingen finns inne i lägenheten, i entréplan eller på översta våningen.

Badrummen har inredda med vitt kakel och grå golvklinkers. Alla lägenheter är utrustade med handdukstork samt tvätt- och torkmöjligheter i den egna lägenheten.

Köken har ljus inredning med stänkskydd i kakel. De större lägenheterna har separat kyl och frys, mindre lägenheter har kombinerat kyl- och frysskåp. De allra flesta lägenheterna, undantaget några av enrummarna har diskmaskin i köket.

I kvarteret har vi gjort det enkelt för dig som vill resa hållbart. Det finns gott säkra om cykelparkering – både inomhus och utomhus och särskild parkering för lastcyklar. Du som flyttar in i kvarteret får dessutom en present på tema hållbart resande och ett kostnadsfritt kollektivtrafikkort som gäller 90 dagar.

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir lägenheterna helt rökfria, även på balkonger och uteplatser. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1000 Mbit/s.

Lägenhetsfördelning, kvarter 4:

 • 22 lägenhet med 1 rum och kök
 • 21 lägenheter med 2 rum och kök
 • 17 lägenheter med 3 rum och kök
 • 2 lägenheter med 4 rum och kök

Bilder: 3dVision

Lägenhetsväljare – se lediga lägenheter

Här ser du vilka lägenheter som sökbara just nu (På Omflyttningsplatsen eller Boplats), som du kan söka senare (kommande) eller som redan är uthyrda (uthyrd). För musen över väljaren, så ser du status på de olika husen och lägenheterna. Hyrorna avser 2023 års hyresnivå. Lycka till!

Kvarter 9 – inflyttat våren 2023

Kvarter 9 är det andra kvarteret som tar form utmed Litteraturgatan. Inflyttning är planerad till maj 2023 och uthyrningen startar under hösten 2022. Huset, vars fasad skimrar i brons och utgör en pendang till tvillingkvarteret som stod klart i somras, innehåller tre våningsplan med parkeringar. De tre översta planen rymmer 42 trivsamma lägenheter, som vetter mot en privat innergård på taket med plats för lek och umgänge. Några av lägenheterna har ingångar direkt från innergården, vilket skapar en radhusliknande känsla på taket. Lägenheterna på de två övre planen har ingångar från loftgångarna.

Lägenheterna har 1-4 rum och kök med fönster åt två håll, vilket ger ett fint ljusinsläpp. Det höga läget i huset ger en fin utsikt över hela Backa. Invändigt har lägenheterna har genomgående ljusa målade väggar och parkettgolv, förutom vid entrén som är försedd med klinker. Alla lägenheter har fönsterbrädor i kalksten och säkerhetsdörr. Till varje lägenhet hör ett vindsförråd med gallerväggar.

Badrummen är inredda med kakel och klinker samt handdukstork. Treor och fyror är utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare. Ettor och tvåor är utrustade med kombimaskin.

Köken har inredning från Vedum och spis med glaskeramikhäll. Lägenheter med 1-2 rum och kök har kombinerat kyl- och frysskåp. De större lägenheterna har separat kyl och frys.

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir lägenheterna helt rökfria, även på loftgångar och uteplatser. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1 000 Mbit/s.

På Litteraturgatan är det enkelt att leva klimatsmart. Det centrala läget gör det enkelt att transportera sig med cykel eller kollektivtrafik. Dessutom har vi gjort livet med cykel lite enklare för dig som flyttar in i kvarteret. Det finns gott om väderskyddad förvaring för din cykel, ett extra stort cykelrum och cykelpump att dela med grannen. Styr&Ställ har flera cykelstationer i närheten om du inte redan har en egen cykel. För att fler ska upptäcka hur enkelt det är att resa kollektivt får du som flyttar in på Litteraturgatan en värdecheck så att du kan testa att åka med Västtrafik. Resandet gäller i 90 dagar inom Göteborg (zon A).

Lägenhetsfördelning kvarter 9:

 • 9 lägenheter med 1 rum och kök
 • 18 lägenheter med 2 rum och kök
 • 9 lägenheter med 3 rum och kök
 • 6 lägenheter med 4 rum och kök

Här kan du se planlösningar för de olika lägenheterna (PDF)

Här kan du se hyrorna för de olika lägenheterna (PDF)

Bilder: TMRW.SE / 3dVision

Kvarter 5 – inflyttat under 2022

Först ut att byggas är kvarter 5, med beräknad inflyttningsstart sommaren 2022. Huset, vars fasad skimrar i brons och grönt, är placerat mitt i den nya kvartersstaden och innehåller fem våningsplan med parkeringar. De två översta planen rymmer 20 trivsamma lägenheter, som vetter mot en privat innergård på taket med plats för umgänge. Några av lägenheterna har ingångar direkt från innergården, vilket skapar en radhuskänsla på taket. Lägenheterna på södersidan har ingångar från loftgångar.

”För oss har det varit viktigt att man känner att man bor i ett hus som ägnats mycket omtanke och som är stiligt. Därför har vi jobbat med en blandning av material. Exteriört är huset klätt i metallkomposit med ett mönster som går genom hela byggnaden. När man kommer nära huset ska det kännas varmt, ombonat och mänskligt. Invändigt är trapphusen klädda i trä”, berättar Petter Lodmark, arkitekt på QPG.

”Dessutom har vi utnyttjat det höga läget det innebär att bygga bostäder högst upp i hus. Här bor man en bit ovanför alla andra och har dessutom en skyddad, grön gård i liten skala med söderläge.”

Lägenheterna är 1-4-rummare med fönster åt två håll med fint ljusinsläpp. Det höga läget i huset ger en fin utsikt. Lägenheterna har genomgående ljusa målade väggar och parkettgolv, förutom vid entrén som är försedd med klinker. Alla lägenheter har fönsterbrädor i kalksten och säkerhetsdörr. Till varje lägenhet hör ett vindsförråd med gallerväggar.

Badrummen har inredda med kakel och klinker och utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare samt handdukstork.

Köken har inredning från Marbodal och spis med glaskeramikhäll. Lägenheter med 1-2 rum och kök har kombinerat kyl- och frysskåp. De större lägenheterna har separat kyl och frys.

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir lägenheterna helt rökfria, även på balkonger och uteplatser. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1000 Mbit/s.

Lägenhetsfördelning, kvarter 5:

 • 1 lägenhet med 1 rum och kök
 • 11 lägenheter med 2 rum och kök
 • 5 lägenheter med 3 rum och kök
 • 3 lägenheter med 4 rum och kök

Här kan du se planlösningar för de olika lägenheterna (PDF)

Här kan du se hyrorna för de olika lägenheterna (PDF)

Kvarter 5 är uthyrt och inflyttning skedde sommaren 2022.

Bilder: TMRW.SE / 3dVision

En ny
grönskande
kvartersstad

Värdens Park – en grön oas runt knuten

Backa Röd är ett område som vi på Poseidon är extra stolta över. De senaste åren har området genomgått en omfattande förnyelse med nya fasader och gårdsmiljöer, men även nybyggda punkt- och radhus inne i området. Värdens Park är en unik parkanläggning på 8 000 kvadratmeter. Oavsett om du vill njuta av blomsterprakten eller ha en picknick är parken en stor tillgång. I området finns även en näridrottsplats. För dig som vill ha ännu större ytor att röra dig på finns naturen med joggingspår och promenadstråk inpå knuten.

Uthyrning

Lägenheterna i kvarter 4 hyrs ut via Boplats.

Litteraturgatan

Följ bygget – ta del av senaste nytt