Arkitekten berättar – stiligt kvarter med omtanke och utsikt över takåsarna

Först ut i Litteraturgatans nya kvartersstad är ett hus som rymmer både fem våningsplan med parkeringar och 20 lägenheter. Att bygga bostäder ovanpå ett parkeringsdäck kan vara utmanande, men ger också flera fördelar.

Kvarter 5

QPG är arkitekter bakom kvarteret och Petter Lodmark berättar om hur huset som utgör kvarter 5 har tagit form:

 – För oss har det varit viktigt att förmedla känslan att man bor i ett hus som ägnats omtanke och som är stiligt, berättar Petter. Att bo ovanpå en parkering kanske inte upplevs som positivt när man först hör det, men samtidigt ger konceptet stora fördelar. Vi enades om att utnyttja det faktum att man kommer upp en bit, att ta vara på utsikten och ge en känsla av att man bor en bit över alla andra, bland takåsarna i Backa.

 

Visionsbilder kvarter 5

Våningsplanen högst upp i huset rymmer därför 20 lägenheter som vetter mot en skyddad innergård i söderläge.

– Det är en trevlig gård i liten skala som är både grön och utformad så att man kan utnyttja den på bästa sätt. Gården blir i sig en utsiktsplats och vi har ritat den så att man från hörnen kan se ut över Backa åt olika håll.

Stiligt och ombonat

Att byggnaden upplevs som en helhet har varit en viktig utgångspunkt och här har arkitekterna använt olika material för att skapa en både stilig och ombonad känsla.

– Huset ska upplevas som en samlad helhetsform. Det ska inte se ut som ett bostadshus ovanpå en parkering, berättar Petter. Vi har försökt att hitta det som väver samman huset och har arbetet med ett rutnät som samverkar och går genom hela byggnaden, från gatunivå till takfoten.

– När man tänker parkeringshus tänker man kanske betong. Men vi vill att kostymen ska vara stilig och ge huset en värdighet. Därför har vi klätt huset i metallkomposit som skimrar i grönt, mot brons. Vi har även använt ett ljusare fasadmaterial och trä som samverkar så att helheten känns omhändertaget och lite extra.

– När man kommer nära huset och går in i entréerna ska det kännas varmt, ombonat och mänskligt. Här kommer trämaterialet in i bilden – invändigt är väggarna klädda i trä. När man kommer upp på bostadsplanen återkommer trämaterialet. Som boende eller besökare ska man få en välkomnande känsla.

Visionsbild Kvarter 9

Nästa kvarter – en syster i höstskrud

Om kvarter 5 går i vårens guldgröna toner blir nästa kvarter en syster klädd i rostiga hösttoner. Även det här kvarteret, som byggs ett stenkast bort, innehåller parkeringsplan i botten och bostäder på toppen med en gemensam innergård.

Kvarter 9 har samma materialpalett med samma idé kring mönstret i fasaden, berättar Petter. När man färdas utefter gatan kommer man tydligt se att de har släktskap.

Petter Lodmark, arkitekt